Terugblik LEADER-café 19 februari 2020

Op 19 februari vond in Haarzuilens het LEADER-café over nieuwe functies op het platteland plaats. Na een kort welkom door Ruud van Bennekom, voorzitter van LEADER Utrecht-Oost, vertelde LEADER-coördinator Martijn Plomp kort dat LEADER veel meer is dan alleen subsidie. LEADER zet ook in op het inzetten van kennis en verzorgen van inspiratiesessies zoals deze avond.

Rick van Rijn opende de avond met zijn ervaringen bij de oprichting van zijn Geertje’s Hoeve, een nieuw bedrijf in een gebied dat door Natuurmonumenten in gebruik was genomen. Rick wilde geiten, dus de agrarische functie moest terug.

Antwoord op alle vragen

Na een korte introductie op de Nederlandse wet- en regelgeving, schakelden Helmer Wieringa en Maria van Boxtel van Land & Co snel over naar het belangrijkste doel van de avond: vragen van ondernemers beantwoorden. De 80 deelnemers schreven hun vragen op een A4 waarna deze allemaal en één voor één werden besproken en toegelicht. Hieronder een greep uit de vragen die deze avond voorbij kwamen.

Welke wetten zijn van belang voor het opstarten van een camping? Wie moet welke vergunning aanvragen als ik een foodtruck op mijn erf uitnodig? Mag ik een agrarische bedrijfswoning verhuren aan particulieren? Wanneer ben je niet meer agrarisch en wat mag dan wel? Hoe kan ik bewoning mogelijk maken in bestaande gebouwen? Mag je zomaar groenten en fruit verkopen vanaf je erf en als ik daarbij een theetuin wil, moet ik dan wat regelen? Voldoende vragen om de avond mee te vullen en voldoende antwoorden die weer andere vragen opriepen.