Terugblik Expeditie LEADER naar Dorpstuinderij Den Dolder
Op donderdagavond 7 juli zijn we op Expeditie geweest naar het LEADER-project “Dorpstuinderij Den Dolder”. In het kader van dit veelzijdige project wordt de huidige locatie “De Bloementuin” getransformeerd tot een dorpstuinderij: een ontmoetingsplek in/met/voor/door de mensen die in de directe omgeving wonen en werken.
Ellen en Jan vertelden ons uitgebreid over de aanleiding van het project:
Bij De Bloementuin (gelegen op het terrein van de Willem Arntzhoeve in Den Dolder) verzorgen zorg-deelnemers van Stichting Wij 3.0 al vele jaren de sierbloemen, planten en groenten, kweken ze stekjes op en helpen bij de verkoop van bloemen en planten. De komende jaren verdwijnt de psychiatrische zorg op de terreinen van de Willem Arntszhoeve en krijgt het complex een woon‐ en werkbestemming. De initiatiefnemers zagen daarmee kansen om de huidige Bloementuin te herontwikkelen tot een Dorpstuinderij.
De Dorpstuinderij moet een ontmoetingsplek worden rondom duurzame lokale tuinbouw, gezonde en lokale voeding, natuur, milieu en klimaat midden in én met Den Dolder. Gasten kunnen sinds kort al terecht in de kleinschalige theeschenkerij. Deze wordt met de aanleg van een nieuwe keuken en verbouwing van een van de kassen tot ontvangstruimte de komende tijd verder doorontwikkeld. Ook komen er diverse zitjes in de theetuin, en een leuke natuurspeelplek. Regenwater gaat beter benut worden bij de teelt en de kassen en schuur worden anders (en duurzamer) ingericht.
Ook gaan ze mensen en boeren uit de buurt meer betrekken, o.a. door workshops en activiteiten te organiseren en de ruimte desgewenst beschikbaar te stellen voor activiteiten. Kinderen uit de omgeving zijn een specifieke subgroep voor de educatieve activiteiten. Ellen merkte op dat hierbij wel aandacht moet blijven voor wat de zorgclienten ‘aankunnen’ qua reuring en drukte, aangezien zij ook een belangrijke doelgroep zijn en blijven. De Bloementuin annex Dorpstuinderij blijft dus de werkplek van een team van gedreven mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, die baat heeft bij een veilige en sociale werkplek. Maar bij de nieuw te realiseren Dorpstuinderij kunnen ook andere mensen (recreanten, dorpsbewoners, mensen die in de omgeving werken) elkaar ontmoeten en komen duurzame ambities samen door binnen te lopen om even te kijken, een kop thee te drinken bij de theetuin, mee te helpen op de tuinderij of het organiseren van inspirerende activiteiten. Kijk voor meer info op wij30.nl/locaties/den-dolder/de-bloementuin/
De Bloementuin is inmiddels ook ophaalpunt van een nieuw initiatief: De Buurderij. Dit initiatief verkoopt producten van boeren uit de buurt. Daar kun je als consument online je producten bestellen en je verse producten wekelijks zelf afhalen in De Bloementuin. Jan en Ellen willen nog meer gaan opzetten rond lokaal geproduceerd voedsel. Zo onderzoeken ze momenteel of de korte keten gefaciliteerd kan worden door producten voor andere producenten te verpakken en bewerken.
Jan en Ellen ontvingen aan het eind van de Expeditie het welbekende LEADER-bordje uit handen van coördinator Maike van der Maat. Het was erg leuk om op deze inspirerende locatie te gast te zijn en mooi om te zien dat er tijdens de Expeditie al zoveel informatie en ervaringen zijn uitgewisseld tussen de aanwezigen! We houden je op de hoogte van het vervolg van dit project!