Vorig jaar zijn we begonnen met ‘Expeditie LEADER’: excursies naar onze LEADER-projecten. Nu het ’s avonds weer wat langer licht is, hebben we de draad weer opgepakt. Op woensdagavond 13 april zijn we op expeditie geweest naar het project “Van Koffiedik naar Knolselderij” van de Fungi Factory. Een zeer inspirerende en smaakvolle expeditie!

Fungi Factory is een oesterzwammenkwekerij aan de rand van de stad Utrecht. Koffiedik uit de stad wordt hierheen gebracht en verwerkt tot oesterzwammen. De reststroom die dan overblijft (substraat) is heel geschikt om weer nieuwe gewassen op te kweken. In het project “Van koffiedik tot knolselderij” onderzoekt Fungi Factory welke gewassen goed groeien op dat substraat. Bij het onderzoek zijn niet alleen studenten van de Universiteit Utrecht betrokken, maar ook scholieren van basisscholen en middelbare scholen in de omgeving.
Door op deze innovatieve manier naar reststromen te kijken, wil Fungi Factory bijdragen aan duurzame, lokale voedselproductie. Hierbij creëren ze meerwaarde voor verschillende partijen door een reststroom nog twee keer als grondstof te gebruiken voordat het weer onderdeel wordt van een nieuwe voedselkringloop. Het onderzoek is kleinschalig, maar het biedt interessante aanknopingspunten voor de toepassing van het substraat in de landbouw. Lees hier meer over het project.

Tijdens de Expeditie vertelde projectleider Sannerijn Jansen over het bedrijf Fungi Factory, over de werkwijze en natuurlijk over het LEADER-project. Daarna mochten de aanwezigen een kijkje nemen in de imposante containers waarin de oesterzwammen gekweekt worden. Het project “Van koffiedik tot knolselderij’ is nog in volle gang, dus de onderzoeken en experimenten (wat groeit goed op het substraat van de oesterzwammenteelt?) worden in 2022 voortgezet. Dat geldt ook voor het educatieve onderdeel voor scholen. Kijk voor actuele informatie hierover op de site van Fungi Factory.

De Expeditie werd afgesloten met een streeksapje en heerlijke Fungi bitterballen!