Van koffiedik tot knolselderij

Verantwoordelijkheid nemen voor een reststroom of afvalstroom, wat betekent dat eigenlijk? Fungi Factory laat samen met de Universiteit Utrecht, de Koningshof, een aantal lokale boeren en basis- en middelbare scholen in Utrecht zien dat er andere manieren zijn om naar afval te kijken. Ze hebben onderzocht welke gewassen goed groeien op hun reststroom (koffiedik dat gebruikt is om oesterzwammen op te kweken), gebruikten deze kennis om groente te kweken en hebben deze kennis toegankelijk gemaakt voor een groter publiek.

Stel je een oesterzwammenkwekerij aan de rand van de stad voor. Koffiedik uit de stad wordt hierheen gebracht en verwerkt tot oesterzwammen. Nadat de oesterzwammen zijn geoogst wordt het substraat afgevoerd naar boerderijen op het platteland. De boeren weten precies onder welke groenten ze het substraat het best kunnen verwerken voor de beste oogst. Door het substraat toe te voegen aan de bodem, wordt de grond verrijkt met organische stof.

Door op deze innovatieve manier naar reststromen te kijken, wil Fungi Factory met een aantal ondernemingen en maatschappelijke organisaties bijdragen aan duurzame, lokale voedselproductie. Hierbij creëren ze meerwaarde voor verschillende partijen door een reststroom nog twee keer als grondstof te gebruiken voordat het weer onderdeel wordt van een nieuwe voedselkringloop. Tegelijk werken ze aan kennisdeling door samen met onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers te werken aan nieuwe voedsel- en verdienmodellen.

En misschien wel het leukst is dat parallel aan dit actieonderzoek, scholen hebben meegedacht en meegedaan! Ruim 2000 Utrechtse basisschoolleerlingen hebben zelf oesterzwammen gekweekt op een afvalstroom (koffiedik). Ze hebben ook samen een plan bedacht wat je kunt doen met het substraat dat overblijft nadat ze de oesterzwammen hebben geoogst.  Ze leren dus verantwoordelijk omgaan met hun afval en nemen een voorschotje op de circulaire economie.
Daarnaast hebben 400 middelbare scholieren meegedacht over de businesscase tijdens de Climathon. Hoe kan een afvalstroom waardevol worden? En hoe kan een afvalstroom van een circulair bedrijf het verdienmodel van een ander bedrijf zijn? Op deze manier leren zij over circulaire economie én hebben ze Fungi Factory geholpen met ‘out of the box’ ideeën.

Lees hier meer over de resultaten van het project.

Status: Afgerond
Subsidie EU: € 27.500
Subsidie andere overheden:
€ 27.500 (gemeente Utrecht en provincie Utrecht)
Meer info: www.fungifactory.nl

Of bekijk hier de video over dit project: