Van koffiedik tot knolselderij
Verantwoordelijkheid nemen voor een reststroom of afvalstroom, wat betekent dat eigenlijk? Fungi Factory laat samen met de Universiteit Utrecht, de Koningshof, een aantal lokale boeren en basis- en middelbare scholen in Utrecht zien dat er andere manieren zijn om naar afval te kijken. Ze onderzoeken welke gewassen goed groeien op hun reststroom (koffiedik dat gebruikt is om oesterzwammen op te kweken), gebruiken deze kennis om groente te kweken en maken deze kennis toegankelijk voor een groter publiek.
Stel je een oesterzwammenkwekerij aan de rand van de stad voor. Koffiedik uit de stad wordt hierheen gebracht en verwerkt tot oesterzwammen. Nadat de oesterzwammen zijn geoogst wordt het substraat afgevoerd naar boerderijen op het platteland. De boeren weten precies onder welke groenten ze het substraat het best kunnen verwerken voor de beste oogst. Door het substraat toe te voegen aan de bodem, wordt de grond verrijkt met organische stof.
Door op deze innovatieve manier naar reststromen te kijken, wil Fungi Factory met een aantal ondernemingen en maatschappelijke organisaties bijdragen aan duurzame, lokale voedselproductie. Hierbij creëren ze meerwaarde voor verschillende partijen door een reststroom nog twee keer als grondstof te gebruiken voordat het weer onderdeel wordt van een nieuwe voedselkringloop. Tegelijk werken ze aan kennisdeling door samen met onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers te werken aan nieuwe voedsel- en verdienmodellen.
En misschien wel het leukst is dat parallel aan dit actieonderzoek, scholen gaan meedenken en doen. 1500 Utrechtse basisschoolleerlingen gaan zelf oesterzwammen kweken op een afvalstroom (koffiedik). Maar wat doen ze met het substraat dat overblijft nadat ze de oesterzwammen hebben geoogst? Daar gaan ze samen een plan voor bedenken. Ze leren dus verantwoordelijk omgaan met hun afval en nemen een voorschotje op de circulaire economie.
250 middelbare scholieren gaan nadenken over onze businesscase. Hoe kan een afvalstroom waardevol worden? En hoe kan een afvalstroom van een circulair bedrijf het verdienmodel van een ander bedrijf zijn? Op deze manier leren zij over circulaire economie én helpen ze Fungi Factory met ‘out of the box’ ideeën.
Status: In uitvoering
Subsidie EU: € 35.000
Subsidie andere overheden: € 35.000 (gemeente Utrecht en provincie Utrecht)
Meer info: www.fungifactory.nl
Of bekijk hier de video over dit project: