Terugblik Expeditie-LEADER naar Turfweide Veenendaal

Vanuit LEADER Utrecht-Oost organiseren we excursies naar LEADER-projecten die in uitvoering zijn of al zijn afgerond. We doen dit onder de naam ‘Expeditie LEADER’. Tijdens de expeditie laten de initiatiefnemers het project zien, vertellen ze erover en kun je ook meer te weten komen over hoe ze het hebben aangepakt. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen en om handige tips te krijgen!

Op woensdagavond 28 juni bezochten we het project Turfweide in Veenendaal. Dit project brengt de geschiedenis van de turfontginning in beeld op een creatieve en ecologische manier. De beschikbare akker aan de rand van Veenendaal is omgevormd tot een ‘landschapskunstwerk’, waar de geschiedenis van Veenendaal in terug te zien is en gecombineerd met natuurontwikkeling en waterbuffering. Er is een wandelzone gerealiseerd waar bezoekers kunnen genieten van het uitzicht. Ook komt er een beschutte plek met kijkhut in het terrein voor observatie en educatie. De Turfweide biedt daarmee een basis voor het uitrollen van een educatief programma voor o.a. onderwijs, in samenwerking met het IVN en School en Cultuur. Op deze manier wil het project kinderen betrekken bij de geschiedenis en natuur van Veenendaal.

In de Rijnpost van 4 juli 2023 verscheen een uitgebreid artikel over deze Expeditie en over het project Turfweide. Lees hier het artikel in de Rijnpost (auteur Marco Diepeveen).

© Copyright - LEADER Utrecht Oost