O-gen Open Café Agro Forestry smaakt naar meer

Afgelopen vrijdag maakte het O-gen Open Café een uitstapje buiten het werkgebied, naar de zonnige en smakelijke omgeving van Lekkerlandgoed Haarzuilens. In dit driejarige voedselbos lieten de ruim 60 aanwezigen zich inspireren door de mogelijkheden van agro forestry. Het enthousiasme maakte duidelijk dat het onderwerp leeft. Het smaakt naar meer, maar er zijn ook nog veel vragen. Na een rondleiding over Lekkerlandgoed werd de middag afgesloten met een kleine proeverij uit eigen voedselbos in Gasterij Hoeve Wielrevelt.

Voedselbos als onderdeel van het nieuwe landschap

Malika Cieremans van Circle Ecology is deskundige over voedselbossen in het specifiek. In een mini-masterclass nam zij de aanwezigen mee in de karakteristieken en mogelijkheden van voedselbossen. Zeker voor mensen die nog niet bekend waren met het concept was haar verhaal een eye-opener. Het concept biedt veel perspectief, maar er zijn ook vragen. Bijvoorbeeld over de arbeidsintensiviteit en het bedrijfseconomische verdienmodel. Inspirerende initiatieven zijn nodig om te laten zien welke kansen er zijn voor voedselbossen in Nederland. Leden van O-gen hebben initiatief genomen om op verschillende manieren met voedselbossen aan de slag te gaan. In korte pitches presenteerde zij hun ideeën: van agro forestry in bosbouwgebieden, tot een voedselbos kookboek en een wildpluktuin.

[layerslider id=”1″]

Lekkerlandgoed Haarzuilens

Op landgoed Haarzuilens zijn initiatiefnemers Maarten Schrama en Jan Degenaar drie jaar geleden begonnen met het aanleggen van een voedselbos. Met een aanstekelijk enthousiasme namen zij de aanwezigen mee door het voedselbos Lekkerlandgoed. Binnenkort willen Jan en Maarten beginnen met het aanbieden van zelfpluk-abonnementen. “De ligging bij Utrecht biedt kansen. Bewoners uit het Leidsche Rijn kunnen op deze manier hun eigen voedsel plukken op een fietsbare afstand. Deze verbinding tussen stad en platteland is ideaal.” Zelf mochten de aanwezigen ook een pepertje proeven met een pittige nasmaak en zelfgemaakte brandnetelsoep proberen van eigen land.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *