De Kromme Rijn vertelt

De Kromme Rijnstreek heeft haar naam te danken aan de rivier Kromme Rijn. Deze rivier vertelt vele verhalen over hoe de mens de rivier door de eeuwen heen heeft gebruikt en hoe de Kromme Rijnstreek zich hierdoor ontwikkeld heeft.

Museum Dorestad en de VVV willen met dit project de promotie van en educatie over de streek, stad, landschap en geschiedenis afstemmen en gezamenlijk oppakken. Daarbij willen ze nieuwe doelgroepen, waaronder jongeren, aanspreken door mooie, boeiende en spannende verhalen te gaan vertellen over de Kromme Rijnstreek en Dorestad (een wereldhaven in de vroege  middeleeuwen) en haar illustere bewoners.

Dit gebeurt onder andere door de ontwikkeling van innovatieve tentoonstellingsonderdelen in het Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede. Daarnaast wordt een inspiratiepunt ingericht bij de VVV Kromme Rijnstreek en worden er vier magazines over de (historie en kenmerken van de) streek ontwikkeld. Wil je de magazines bekijken? Klik dan hier.

De Dorestad Experience komt op de zolder van het oude raadhuis op de markt in Wijk bij Duurstede en gaat naar verwachting in 2023 open. Kern van de Dorestad Experience is een dynamische getekende animatie met muziek, effecten en commentaar van de aankomst van een handelsschip in Dorestad en de wandeling naar een herberg. Het storyboard van de animatie is af. Hierboven een sneak preview. De toeschouwer beleeft de animatie vanuit een schip: het schip-van-Katla. De vrijwilligers van de stichting Vikingschip gaan dit bouwen. Hierboven een schets van dit schip.

Status: In uitvoering
Subsidie EU: € 100.000
Subsidie andere overheden:
€ 100.000 (gemeenten Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede, waterschap HDSR en provincie Utrecht)
Meer info: www.museumdorestad.nl. Of volg de ontwikkelingen van dit project op Facebook.
Wil je op de hoogte blijven van de voortgang? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief van Museum Dorestad.