Herenboerderij Nieuw Bureveld

Een aantal enthousiaste inwoners van Utrecht en de Bilt werden begin 2019 geïnspireerd door het concept van de herenboerderij, vanuit een wens om meer grip te krijgen op de productiewijze van voedsel. Een “Herenboerderij” is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd agrarisch bedrijf, waarvan burgers samen eigenaar zijn. Zij nemen een boer in dienst die zorgt voor de groente, het fruit en de dieren.

De groep uit Utrecht onderzocht de haalbaarheid, ging op zoek naar een geschikte locatie in de buurt van Utrecht-Oost en begon met de peiling van interesse onder burgers om deel te nemen. Die behoefte bleek er volop te zijn!

LEADER helpt bij de opstart en delen van kennis
LEADER draagt bij aan de realisatie van de Herenboerderij op deze locatie, ook als voorbeeld voor andere Community Supported Agriculture (CSA) initiatieven. Het project behelst het opzetten van een coöperatieve boerderij waar op een natuurgedreven wijze voor 200 huishoudens groente, fruit, eieren en vlees wordt geproduceerd. Boer en burgers streven samen naar een kleine kringloop met zo min mogelijk input van buitenaf.

In oktober 2022 brachten we een bezoek aan dit project. Lees hier het verslag van deze Expeditie LEADER.

Status: In uitvoering
Subsidie EU: € 65.000
Subsidie andere overheden:
€ 65.000 (provincie Utrecht)
Meer info: www.nieuwbureveld.herenboeren.nl/of volg de ontwikkelingen op Facebook.