Weidevogels beschermen met AI en drones
Collectief Eemland is een samenwerkingsverband van agrariërs en andere grondgebruikers in Eemland die zich inzetten voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de regio. Hun doel is het beschermen en verbeteren van flora en fauna, met speciale aandacht voor weidevogels zoals de kievit, grutto, tureluur en scholekster.
Inzetten moderne techniek
Dankzij de hulp van vrijwilligers worden nesten op het land opgespoord en gemarkeerd, zodat boeren hier rekening mee kunnen houden met de bewerking van het land en de nesten kunnen ontwijken. Echter, het opsporen van nesten is tijdrovend werk en het aantal vrijwilligers neemt helaas af. Collectief Eemland wil daarom de moderne techniek van drones en AI (Artificiële Intelligentie) inzetten om de weidevogelnesten op te sporen. Drones die voorzien zijn van een hoge resolutie camera en op maat gemaakte AI software (kunstmatige intelligentie / beeldherkenning) vliegen boven de weilanden en sporen zo de nesten op. Dit gaat niet alleen veel sneller en gemakkelijker dan lopend door de weilanden, maar het Collectief hoopt met deze moderne en ‘hippe’ werkwijze ook nieuwe (jongere) vrijwilligers aan te trekken. Bovendien kunnen agrariërs deze info ook ‘inlezen’ in hun machines.
In het kader van het LEADER-project wordt een hoog resulutie RGB-camera aangeschaft en worden drone-test-vluchten gemaakt om de AI-software (verder) te ontwikkelen.
RGB-camera in plaats van warmtecamera
Er bestaan al systemen waarin drones met een warmtecamera nesten opsporen. Echter, deze methode is slechts beperkt inzetbaar in de ochtenduren. In het LEADER-project wordt een RGB-camera gebruikt. Het voordeel van deze camera t.o.v. warmtebeeldcamera’s is dat deze RGB-camera de hele dag (en avond) ingezet kan worden en ook koude nesten (dus nesten met 1, 2 en 3 eieren) gevonden. Die zouden mogelijk gemist worden met de warmtecamera en dan alsnog verloren kunnen gaan bij het maaien.
Hoge resolutie
Om de AI-software te kunnen ontwikkelen, zijn er veel foto’s van nesten nodig zodat het systeem hiervan kan ‘leren’. Met een lage(re)-resolutie camera kunnen vele ‘vals positieve’ detecties ontstaan. Het systeem denkt dan mogelijk dat vier brokjes modder een nest met eieren is. Met een hoge resolutie camera worden veel meer werkelijke nesten herkend. Dit scheelt veel tijd, zodat ook veel meer hectares kunnen worden ‘ingevlogen’ (ingemeten) op 1 dag.
Beschikbaar voor anderen
Als de methode eenmaal uitontwikkeld is, kunnen ook andere weidevogelcollectieven hier hun voordeel uithalen. Collectief Eemland is bereid om de opgedane ervaringen en kennis te delen met andere geïnteresseerden.
Het systeem kan ook voor andere doeleinden worden ingezet. Zo kunnen organisaties als Natuurmonumenten, Fauna Beheer Eenheden en Staatsbosbeheer gebruik maken van de ontwikkelde AI-techniek om diersoorten en/of planten te tellen.
Ook kunnen de boeren in Eemland de gegevens ‘inlezen’ in hun GPS systeem dat steeds vaker gebruikt wordt bij bewerking van het land. Op die manier ziet de machine automatisch waar de nesten zich bevinden.
Status: In uitvoering
Subsidie LEADER: € 70.000
Meer info: collectiefeemland.nl of bekijk Presentatie project Collectief Eemland.