Terugblik Online LEADER-café ‘Voedsel van dichtbij: dat smaakt naar meer?!’

Op 18 juni 202o organiseerden wij een Online LEADER Café.

Steeds meer mensen zijn de afgelopen weken (sinds uitbreken van Covid-19) voedsel gaan kopen van producenten uit de buurt. We zijn meer boodschappen voor elkaar gaan doen en zijn ons meer verbonden gaan voelen met de lokale producenten. En daardoor hebben we misschien ook producten en producenten ontdekt die we eerst niet kenden. De producenten spelen daar goed op in en komen met hele creatieve ideeën.

Maar ze staan ook voor twee uitdagingen. De eerste is een rendabele distributie met een redelijke prijs voor consument en eerlijke prijs voor de producent. De tweede is het organiseren van een flexibele verwerkingscapaciteit. Biedt de grotere belangstelling ook kansen om daar oplossingen voor te vinden? En welke actieve rol kunnen consumenten daar in spelen?

Deze vragen stonden daarom centraal in het online LEADER-café van 18 juni 2020, een gezamenlijk initiatief van de twee Utrechtse LEADER-gebieden. Vijfendertig mensen meldden zich aan, met allerlei achtergronden: producenten en consumenten maar ook statenleden, beleidsmakers, buurtorganisaties etc.

In het online café vertelde Marianne Karstens ons over de ontwikkelingen en initiatieven rond lokaal voedsel die ze in het kader van het LEADER-samenwerkingsproject Lokaal Voedsel Utrecht tegenkomt. Ook vertelden twee inspirerende voorbeelden over hun ervaringen om lokaal voedsel een boost te geven:
– Ptthee: een uniek theekransje! Matthijs Westerwoudt van ptthee vertelde over hoe zij thee op locatie gaan verwerken in een mobiele droog- en verwerkingsmachine
– Locals Utrecht: Josse Haarhuis is mede-initiatiefnemer van Locals Utrecht die in deze coronatijd #supportyourlocals-pakketten hebben samengesteld met producten van producenten uit Utrecht

We hebben een mooie terugblik op het online-café gemaakt met links en meer info, download de PDF via deze link!


Wie zijn de sprekers?

Marianne Karstens
Marianne is een gedreven (food)professional met een passie voor voeding, gastvrijheid en gedrag. Ze werkt samen met chefs, boeren, (food) professionals, bestuurders en ambtenaren aan het in beweging brengen van de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid om gezonde en duurzame (voedsel) keuzes te maken. Ze leidt het project Lokaal Voedsel Utrecht, een LEADER-samenwerkingsproject.

Matthijs Westerwoudt
Matthijs is samen met Daan van Diepen op zoek gegaan naar manieren om de biodiversiteit te stimuleren. Het resultaat is ptthee: een biologische kruidenthee van eigen bodem waarmee ze laten zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel goed samengaan! Als duurzame startende ondernemers wonnen zij in 2019 de ASN Bank Wereldprijs.

Josse Haarhuis
Josse is een van de “buitenvarkensboeren” van  Buitengewone Varkens. In onder andere Maarssen, Houten op landgoed Zuylenstein laat hij varkens wroeten, scharrelen en luieren op akkers, in bossen en weilanden. Doel is om de consument bewust te maken en te motiveren minder maar beter vlees te kopen. Voor klanten en horeca stellen ze vleespakketten samen waarbij het hele varken wordt gebruikt. De logistiek doen de boeren en verzorgers zelf.

Dit online LEADER-café wordt georganiseerd door LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost

© Copyright - LEADER Utrecht Oost