Dinsdagavond 17 mei ging de Expeditie LEADER naar het project Buitengewone Varkens: weet wat je eet!“. Op deze prachtige lenteavond waren we te gast bij landgoed Zuylestein in Leersum, één van de plekken waar de Buitengewone rondscharrelen. De eigenaren van Buitengewone Varkens, Stan Gloudemans en Josse Haarhuis, vertelden enthousiast over hun bedrijf en over hun werkwijze. Landgoedeigenaresse Jemima de Brauwere leidde ons rond over het imposante landgoed. 

Het bedrijf “Buitengewone varkens” is een grondgebonden varkenshouderij waarbij varkens scharrelen op akkers, bossen en weilanden van particulieren, gemeenten en landgoedeigenaren. Op deze terreinen dragen de varkens bij aan natuurbeheer door in de grond te wroeten en ongewenste planten en wortels te eten. Ook eten ze oogstresten en reststromen van de menselijke voedingsmiddelenproductie. Uiteindelijk komen ze als een duurzaam streekproduct op het bord van de consument thuis en in de horeca. Kijk hier voor meer informatie: buitengewonevarkens.nl

De Buitengewone varkens scharrelen op ruim 25 verschillende plekken in Nederland, waarvan Landgoed Zuylestein de grootste locaties is (qua aantal varkens).  Stan en Josse hebben het gehele proces, van het fokken van de varkens tot het bezorgen van het vlees bij de horeca (met elektrische bedrijfsbus), zelf in beheer. Alleen de slacht wordt uitbesteed, maar ook daarbij houden de heren vinger aan de pols. Vanuit het LEADER-project wordt onder andere onderzocht hoe het gebruik van lokale en regionale reststromen bij het voeren van de varkens geoptimaliseerd kan worden. Ook PR, een bewustwordingscampagne en optimalisatie van de online bestelmogelijkheden maakt deel uit van het project. Er wordt ook nog gewerkt aan een circulair schuilhok voor de varkens.

Tijdens de Expeditie hebben we diverse plekken bekeken waar de varkens op het landgoed scharrelen. Vervolgens heeft Jemima ons rondgeleid over een (klein) deel van het veelzijdige landgoed, dat in totaal ruim 130 hectare beslaat met bos, weilanden, akkers en natuurgebieden. Er is veel aandacht voor biodiversiteit en circulariteit. Helaas is het landgoed in 2021 getroffen door een valwind, waardoor het Sterrenbos compleet verwoest is.
Terwijl de schemering begon in te vallen, maar onze Expeditie-deelnemers ‘nog lange niet’ naar huis wilden, nam Jemima ons ook nog mee door de prachtige ommuurde moestuin, waarvan de opbrengst wordt verkocht in de landgoedwinkel. Ook het vlees van de Buitengewone varkens die op het landgoed hebben gescharreld is hier te koop. Kijk hier voor meer info over het landgoed: www.landgoed-zuylestein.nl.

Onder het genot van een sapje en plakje heerlijke Buitengewone Varkens-worst werd er nog nagepraat.

Vanuit LEADER Utrecht-Oost en LEADER Weidse Veenweiden en organiseren we excursies naar LEADER-projecten die in uitvoering zijn of al zijn afgerond. We doen dit onder de naam ‘Expeditie LEADER’. Tijdens de expeditie laten de initiatiefnemers het project zien, vertellen ze erover en kun je ook meer te weten komen over hoe ze het hebben aangepakt. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen en om handige tips te krijgen!