Uitnodiging Startbijeenkomst Lokaal Voedsel Utrecht
First dates voor lokaal voedsel
Op maandag 7 oktober ontdekt u bij Moestuin Maarschalkerweerd de kansen van lokaal voedsel. Wilt u uw producten lokaal afzetten? Of bent u voor uw bedrijf of organisatie geïnteresseerd in verrassende producten van dichtbij? Grijp dan deze kans tijdens de startbijeenkomst ‘First dates’ en ontmoet andere producenten en marktpartijen met liefde voor lokale producten. Op 7 oktober komt u in contact met aanbieders en afnemers, hoort u hoe anderen het aanpakken en krijgt u waardevolle nieuwe kennis en inspiratie.
Programma First dates
19.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
19.30 uur: Welkom door gespreksleider Sandra van Kampen, kennismaking met de zaal en korte aftrap door Laurens de Graaf (burgemeester Lopik) en Ruud van Bennekom (burgemeester Bunnik), voorzitters van de Lokale Actie Groepen van LEADER, initiatiefnemers van dit project. Waarom is lokaal voedsel belangrijk? Wat doet dit voor het landelijk buitengebied van Utrecht, de lokale economie en de werkgelegenheid?
19.50 uur: Wat kan het project Lokaal Voedsel Utrecht voor u betekenen? Waar bent u mee geholpen? Korte introductie door projectleider Marianne Karstens.
20.00 uur: Tien jaar vallen en opstaan door Drees Peter van den Bosch (voorzitter Taskforce Korte Ketens). Dat pionieren in de lokale markt niet eenvoudig is, daar weet de oprichter van Willem & Drees alles van. Maar dat we aan een voedseltransitie moeten blijven werken, weet hij ook. Het tij lijkt te keren. Waar liggen de kansen?
20.20 uur: Hoe kun je als horeca- of retailondernemer lokaal inkopen? Om welke producten gaat het? Hoe bouw je als producent een netwerk op en omzeil je de knelpunten? Hoe zit het met de logistiek? Drie ondernemers delen hun ervaringen: Tobias Jansen (chef bij Het Lokaal in Amersfoort), Huub van der Maat (fruitteler bij Nieuw Slagmaat in Bunnik, oprichter local2local) en Edith Spruit (logistiek planner bij Bakker Barendrecht).
20.45 uur: Korte break
21.00 uur: Matchmaking! Onder leiding van Linette Mak is er ruimte om jouw matches te vinden, je bedrijf te presenteren, nieuwe afnemers te vinden, nieuwe kennis op te doen of aan de betrokken aanwezigen te vragen wat je altijd al wilde weten. Flyers, banners en producten die op een tafel kunnen liggen, zijn welkom.
22.00 uur: Afsluiting, oogst van de dag en borrel.
Een boost voor regionaal voedsel
Lokaal voedsel is hip. Steeds meer boeren zien mogelijkheden om hun producten of een deel daar van directer af te zetten. Ook supermarkten, restaurants en zorgcentra zien de meerwaarde van een korte voedselketen. Maar hoe kunnen we dit marktsegment verstevigen? De proeftuin ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ (LVU), een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost, wil aanbieders en afnemers van lokaal voedsel in de provincie Utrecht helpen bij deze vraag. In de LVU proeftuin brengen we aanbod en afzet bij elkaar, delen we kennis en werken we aan verdieping. Zo hopen we een vliegwiel te creëren en de markt voor regionaal voedsel in Utrecht een extra boost te geven. Geen nieuw initiatief dus, maar een versterking en opschaling van de goede stappen die al zijn genomen in deze regio.
Lokaal Voedsel Utrecht is een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost.