Terugblik Inspiratiecafé VAB

Inspiratiecafé voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB)

Ruim honderd boeren, burgers, ambtenaren en ondernemers kwamen 28 maart 2019 naar Boerderij Fortzicht in Groenekan om inspiratie op te doen, informatie te krijgen en contacten te leggen. De belangstelling voor het inspiratiecafé over Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) was groot.

Het centrale thema van deze avond was “van VAB naar Fabulous”, ofwel: welke nieuwe kansen zijn er voor leegstaande agrarische schuren. Deze Vrijkomende Agrarische Bebouwing ontstaat veelal als boeren stoppen met hun agrarische bedrijf. Het VAB Inspiratiecafé was een initiatief van LEADER Utrecht-Oost en LEADER Weidse Veenweiden, in samenwerking met Gebiedscoöperatie O-gen en gebiedscommissie Utrecht West.

Martin Vastenhout (lid LEADER Utrecht-Oost) opende de bijeenkomst met de vraag wie in de zaal er ruimte zoekt op het platteland en wie ruimte in de aanbieding heeft. De zoekers hadden de overhand. Een deel van hen pitchte deze avond hun vraag. Anderen stelden hun vraag op het bord van de mini-marktplaats.

CareX: leegstand voorkomen

De eerste spreker was Lenze Hofstee van CareX. Deze organisatie wil leegstand voorkomen en beheert o.a. voormalige agrarische gebouwen die gebruikt worden voor bewoning, startups, maatschappelijke activiteiten en kleinschalige bedrijvigheid. Het gaat over tijdelijke huisvesting, de vraag naar betaalbare ruimten en kringloopdenken, ofwel het gebruik van Vrijkomende Agrarische Bebouwing als ‘broedplaats’. De bestemming van de gebouwen blijft vaak ongewijzigd. Meer info op www.carex.nl

Erfdelen: sociaal duurzaam en kleinschalig

Tweede spreker Pieter Parmentier vertelde hoe Vrijkomende Agrarische Bebouwing benut kan worden voor bewoning, namelijk voor ‘Erfdelen’. Hierbij wordt een voormalig agrarisch erf omgevormd tot een leefruimte voor een woongroep. Erfdelen staat voor sociaal, duurzaam en kleinschalig en op het platteland. Pieter liet enkele mooie voorbeelden zien en nodigt geïnteresseerden uit om mee te denken tijdens regiobijeenkomsten van Erfdelen. Bekijk hier zijn presentatie. Of kijk op www.erfdelen.nl en https://www.facebook.com/groups/793835257297866/

O-gen: vitaliteit en kwaliteit

Hans Hubers van Gebiedscoöperatie O-gen start zijn verhaal met: je hebt een droom, en dan? Centraal in zijn verhaal staat vitaliteit en kwaliteit. Hij informeert over de mogelijkheden qua regelgeving. Belangrijk hierbij is het gesprek aan te gaan en goed contact met overheden te onderhouden. Bekijk hier zijn presentatie.

Het podium is vervolgens voor de pitchers.

  1. Jan Kromwijk vraagt mensen om mee te denken met tendensen. Hij laat veel bedrijfsmatige voorbeelden zien. Een belangrijke opvatting van Kromwijk: er is onderzoek dat uitwijst dat zieke mensen die werken en wonen in de natuur sneller genezen. Zijn oproep: benut hiervoor de VAB’s!
  2. Kaat Biesemans zoekt in het Kromme Rijn gebied en de Heuvelrug naar landbouwgrond voor een voedselbos.
  3. Bij de Klooikeet van Helene Kalisvaart hebben kinderen geen schermpjes nodig. Het initiatief zoekt ruimte voor een ontmoetingsplaats, leerplek, atelier en open werkplaats voor lassen, betongieten en andere ambachten, waar kinderen en (jong-)volwassenen hun hele leven profijt van kunnen hebben.
  4. Marc Veeningen heeft een fantastische collectie draaiorgels. Hij zoekt een plek om deze draaiorgels onder te brengen en een Muziekboerderij te beginnen.
  5. Jelte Glas pitcht spontaan over dichter wonen bij de natuur. Hij zoekt een plek voor tien tiny houses.
  6. Wytze Nauta pitcht spontaan over zijn vraag wie biologische kippen wil fokken.

Doorpraattafels
Na de pitches gaan mensen met elkaar in gesprek aan de doorpraattafels en kunnen deelnemers de oproepjes van de mini-marktplaats bekijken. Rond de klok van 22.00 uur is de afronding door Maike van der Maat. Zij vertelt dat mensen met vragen over Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) terecht kunnen bij Gebiedscoöperatie O-gen (www.o-gen.nl, contactpersoon Hans Hubers) en Gebiedscommissie Utrecht West (www.utrecht-west.com, contactpersoon Jos Geenen).

Mensen die al een stap verder zijn, een locatie op het oog hebben en een concreet, creatief en vernieuwend plan hebben voor een VAB-locatie, waarbij stad en platteland met elkaar worden verbonden, kunnen wellicht financiële ondersteuning vanuit LEADER krijgen. Heb je een plan en wil je weten of dit in aanmerking voor subsidie komt, kijk dan op www.leaderutrechtoost.nl en www.leaderweidseveenweiden.nl.

Aan het eind van de avond bedankt Edith Spruijt van LEADER Weidse Veenweiden alle sprekers en aanwezigen en besluit de bijeenkomst met de opmerking dat het een mooie avond was met veel inspiratie!

Tijdens het café zijn er opnames gemaakt voor het programma Keuken van Utrecht. In de aflevering van maandag 8 april is er aandacht besteed aan het inspiratiecafé. Het programma wordt wekelijks uitgezonden op RTV Utrecht en is ook terug te kijken via de website van Keuken van Utrecht.

Deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door LEADER. LEADER is onderdeel van het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Het doel van LEADER is het versterken van de gebiedsgerichte economie en het ontwikkelen van het platteland en een duurzame landbouw. Hierbij wordt de relatie tussen het platteland en de omliggende stedelijke gebieden versterkt. LEADER stimuleert en ondersteunt inwoners bij het uitwerken van een projectidee tot een plan. Voor de uitvoering van dat plan kan een financiële bijdrage bij LEADER worden aangevraagd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *