Beweeg- en Ontmoetingstuin Achterveld

Stichting Door Achterveld Voor Achterveld (DAVA) heeft in de nieuwbouwwijk in Achterveld een een beweeg- en ontmoetingstuin gerealiseerd, die de nieuwe en huidige bewoners (jong en oud) met elkaar in contact brengt en gebruikt gaat worden door particulieren maar ook door diverse organisaties en bedrijven in het dorp. Samen met alle betrokkenen is de beweegtuin ontworpen, en wordt deze ook beheerd en onderhouden. 

In deze beweeg- en ontmoetingstuin kan 52 weken per jaar en 7 dagen in de week zelfstandig of onder begeleiding worden bewogen. Ook  is het een centrale plek voor een praatje en ontmoeting. Alle inwoners van Achterveld kunnen individueel gebruik maken van de beweegtuin. Daarnaast zullen ook lokale organisaties zoals de Dorpsraad, Gezondheidscentrum De Heelkom, Praktijk voor Fysiotherapie Achterveld, Scholen: St Jozefschool & Het Startblok, Sportschool Joy Street, Leusden Fit (sportcoaches) mede invulling gaan geven aan het gebruik door jong en oud.

Het ontwerp voor de beweegtuin is gezamenlijk (organisaties en bewoners) opgesteld. Ook is met de deelnemende partijen (o.a. de scholen, fysiotherapie, gezondsheidscentrum, sportschool en mogelijke andere deelnemers) een gebruiksplan opgesteld waarin afspraken  zijn gemaakt over het gebruik van de Beweegtuin. Op deze manier wordt geborgd dat de Beweegtuin ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Het dorp zelf gaat onder coördinatie van DAVA voor het dagelijks beheer zorgen. Voor zaken, zoals verzekering, keuring van de apparaten etc. zijn afspraken met de gemeente Leusden gemaakt.

Dit project is een heel mooi vernieuwend voorbeeld is van (mede)beheer van de openbare ruimte door burgers en van publiek-private samenwerking. Met de beweegtuin wordt tevens de verbinding, participatie en de sociale cohesie van het dorp verbeterd.

Status: In uitvoering
Subsidie EU: € 25.000
Subsidie andere overheden:
€ 25.000 (gemeenten Leusden en provincie Utrecht)
Meer info: www.doorachterveld.nl

Bekijk hier de video van de opening en hieronder de foto’s van het eindresultaat.