Graanmolen voor Utrechts graan

De Veldkeuken BV heeft een restaurant en bakkerij op landgoed Rhijnauwen in Bunnik. De Veldkeuken bakt ambachtelijk en 100% biologisch. LEADER heeft bijgedragen aan de aanschaf en in gebruikstelling van een graan-schoningsmachine en een graanmolen met aangesloten buil. Daarmee kan de Veldkeuken het graan afkomstig uit de directe omgeving (dat nu in veel gevallen verwerkt wordt tot veevoeder) zelfstandig uitmuntend schonen en malen tot een bruikbaar product voor in de  bakkerij. Door deze kennis ook te delen wil De Veldkeuken stimuleren dat er meer lokaal geteeld graan benut gaat worden voor humane consumptie: graan van de Utrechtse akker naar het Utrechtse bord!

Aanleiding
De Veldkeuken signaleerde dat de graanteelt anno 2022 grotendeels is verdwenen uit de provincie Utrecht. En het graan dát nog geteeld wordt, wordt in over het algemeen verwerkt tot veevoer. Het Utrechts Landschap is op haar gronden wel blijven telen en heeft zelfs een oud ras terug gebracht in de provincie: het emmer ras Utrechtse Blauwe. De Veldkeuken is begonnen met bakken met graan van het Utrechts Landschap. Dat ging met vallen en opstaan. Sommige granen hebben voldoende bakwaarde van zichzelf om mee te bakken, andere zijn niet voor brood maar bijvoorbeeld wel voor taarten geschikt. Het graan wat nu bij de Veldkeuken aangeboden wordt, is vaak niet schoon genoeg (resten bloemen en zaden van andere planten), ondanks dat het geschoond is bij een specialistisch bedrijf welke de granen ook droogt na de oogst. De speciale rassen als emmer en Utrechtse Blauwe moeten voor ze gemalen kunnen worden, eerst ook nog gepeld worden. Omdat de zaden soms wat klein zijn door minimale bemesting zijn er altijd nog restanten van de vliesjes van de emmerrassen aanwezig.

LEADER
Dankzij de bijdrage vanuit LEADER, provincie Utrecht en gemeente Bunnik kan de Veldkeuken een schoningsmachine en molen aanschaffen, zodat ze voortaan zelf de lokaal geteelde granen geschikt kunnen maken voor humane consumptie. In Frankrijk zijn dit soort voorbeelden veelvuldiger te vinden onder de noemer “boulanger paysan’ Dit betreft bakkers die zelf het graan telen, oogsten, schonen, drogen, zelfs soms pellen en malen en vervolgens er brood mee bakken en verkopen. Naar dit Franse voorbeeld wil de Veldkeuken door de aanschaf van de schoningsmachine en molen (aangekocht in Frankrijk) dit ook in Utrecht gaan realiseren: Graan van de Utrechtse akker naar het Utrechtse bord!

Goed voorbeeld doet goed volgen
De Veldkeuken wil door kennis te delen, ook meer lokale grondbezitters enthousiast maken om graan te telen voor humane consumptie. Ook willen ze consumenten (o.a. hun eigen klanten, maar zeker ook de ruim een miljoen bezoekers van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen) laten zien wat er komt kijken bij de productie van voedsel en hen enthousiasmeren voor lokale producten.
Een eerste samenwerking is al ontstaan, en wel met het LEADER-project Herenboerderij Nieuw Bureveld: de Veldkeuken maalt het graan van de Herenboerderij en verwerkt dit tot heerlijke broden! Lees hier meer over deze samenwerking.

Status: In uitvoering
Subsidie EU: € 12.500
Subsidie andere overheden:
€ 12.500 (gemeente Bunnik en provincie Utrecht)
Meer info: www.veldkeuken.nl/bakkerij

Of bekijk de video over dit project: