Pilot Fieldlab Wijkerbroek

Pilot Fieldlab Wijkerbroek

In dit project onderzoeken een fruitteler in Wijk bij Duurstede en ontwikkelaar van zonnevelden gezamenlijk in hoeverre het opwekken van energie (met behulp van innovatieve zonnepanelen) kan plaatsvinden boven een laagstam perenboomgaard.

Het doel van het onderzoeksdeel is het bepalen van het effect van zonnepanelen boven een bestaande biologische perenboomgaard op kwaliteit en kwantiteit van de oogst en de effecten op de boomgaard voor wat betreft groei en plantgezondheid. De ervaringen die in dit experiment worden opgedaan, worden breed gedeeld. Onder het motto “Leuk, Lekker en Leerzaam” wordt op locatie kennisuitwisseling en voorlichting gegeven aan een breed scala aan doelgroepen, waaronder de fruitteelt sector, scholen, de wetenschap, burgers, bedrijfsleven en overheden.

De spin-off die dit experiment wil bereiken, is dat de kennis die in dit relatief kortlopend onderzoek wordt opgedaan, direct kan worden vertaald naar toepasbare ‘betere’ installaties in de fruitteelt (zowel in het Kromme Rijngebied als daarbuiten).

Status: Dit project is in uitvoering, maar maakt geen gebruik meer van LEADER-subsidie.
Meer info: www.lcenergy.nl/projecten/lc-energy-zonnevelden-wijkerbroek/