LEADER Vraag aanbod lokaal voedsel

Vraag en aanbod lokaal voedsel samenbrengen

Het bewustzijn over voeding en voedsel is aan het veranderen. Mensen willen gezond eten en hechten steeds meer waarde aan de manier waarop hun voedsel is geproduceerd. Bij veel burgers, winkeliers en in de horeca groeit de vraag naar lokaal voedsel. En lokale producenten en boerencoöperaties willen hun aanbod graag in de eigen regio afzetten. De vraag naar lokaal voedsel is er dus, het aanbod ook. Tijd voor verbinding.

LEADER brengt vraag en aanbod samen

Hoe breng je die vraag en het aanbod van lokaal voedsel beter en sneller bij elkaar? Om daar achter te komen hebben de Utrechtse LEADER-groepen Utrecht-Oost en Weidse Veenweiden de handen ineen geslagen. Onder de noemer Lokaal Voedsel Utrecht zijn ze gaan verkennen wat er nodig is om de rol van lokaal voedsel voor zowel producenten als afnemers te versterken.

In het samenwerkingsproject Lokaal Voedsel Utrecht worden de vraag en het aanbod naar elkaar toe gebracht door meet & match-bijeenkomsten, waar aanbieders en afnemers (B2B) elkaar per regio kunnen ontmoeten. Daarnaast worden praktijkgerichte leergangen ingericht, onder meer over hoe je lokaal voedsel het beste kunt presenteren, wat de wensen zijn van zakelijke afnemers, wat de wettelijke eisen zijn, hoe je aan community building doet en over de operationele kwaliteit van coöperaties. En tot slot komt er een ‘Lokaal-voedsel-makelaar’. Het samenbrengen van de vraag en het aanbod is namelijk een win-win situatie.

Meer info op https://lokaalvoedsel-utrecht.nu/
Of bekijk Facebookpagina van het project: www.facebook.com/lokaalvoedselutrecht/.

Van de startbijeenkomst in oktober 2019 is dit filmpje gemaakt voor het TV-programma Keuken van Utrecht: