Na het enthousiasme over de eerste edities van Expeditie LEADER in september (Natuurlijk heel Leuk en Baron van Nagellhoeve), gaan we hier natuurlijk mee door! De volgende data en projecten zijn al bekend:
– Maandagmiddag 25 oktober om 16.00 uur: Expeditie naar project 1 Kilometer Dijk in Driebergen. *
– Maandagmiddag 1 november om 16.00 uur: Expeditie naar Buurderij van Dam in Wilnis.*
* Scroll voor meer info over de projecten naar beneden.

Tijdens de expeditie laten de initiatiefnemers het project zien, vertellen ze erover en kun je ook meer te weten komen over hoe ze het hebben aangepakt. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen en om handige tips te krijgen!

Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar de LEADER-coördinator.

Programma:

  • Vanaf 15.45 uur: Inloop op de locatie
  • 16.00 uur: Welkom en start Expeditie LEADER: rondleiding en uitleg over het project.
    Er is volop gelegenheid om vragen te stellen aan de initiatiefnemers van dit project.
  • Circa 17.30 uur: Afsluiting Expeditie LEADER en gelegenheid om na te praten.

De LEADER-coördinatoren zijn ook aanwezig, dus stel gerust je vragen of leg je eigen projectidee voor!

Maandagmiddag 25 oktober: 1 Kilometer Dijk in Driebergen
Het project “1 Kilometer dijk” is een bewonersinitiatief dat op verschillende manieren het verhaal van de streek vertelt. In dit geval is dat het verhaal van de Langbroekerdijk. Dit is de weg die die naast de Langbroekerwetering ligt: een wetering tussen Overlangbroek en Odijk, op de grens van de Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek. In het project wordt ingezoomd op één kilometer van deze Langbroekerdijk (en zover je kunt kijken).
Onder leiding van stichting De Brede Kijk (een initiatief van bewoners) is het verhaal van de streek opgehaald en in beeld en geluid vastgelegd. Er is in samenwerking met RTV Utrecht een documentaire gemaakt, er zijn diverse podcasts gemaakt en dit is allemaal te vinden op een interactieve website: 1kmdijk.nl. De verzamelde info wordt ook gebruikt in diverse educatieprojecten voor basisscholen. Door groepen studenten is eveneens nagedacht over de ontwikkeling van een toeristisch infopunt waarin deze gebiedsinformatie op een leuke manier opgenomen kan worden. Het project heeft een enorme spin-off: een serie verhalen in de krant, er komen nog nieuwe podcasts, er is een poëzieroute en een boek in de maak en de documentaire is uitgezonden op de nationale TV en wordt nu nog regelmatig herhaald op RTV Utrecht. Erg leuk dat al deze informatie verzameld is en nu kan worden bewaard en doorgegeven aan volgende generaties! Ook beleidsmakers kunnen uiteraard hun voordeel doen met deze gebiedsinformatie! De opzet van dit project is ook voor andere regio’s (andere ‘kilometers dijk’) heel goed toepasbaar. Initiatiefnemers Tineke Booi en Leen Doeve vertellen hier op de thuisbasis van dit project (De Weide Blik in Driebergen, uiteraard aan de Langbroekerdijk) heel graag meer over.

Datum:       Maandagmiddag 25 oktober 2021
Tijd:            16:00-17:30 uur (inloop vanaf 15:45 uur)
Locatie:      Driebergen (adres en meer informatie ontvang je bij aanmelding)
Wil je mee op deze expeditie? Meld je dan vóór 22 oktober aan bij de LEADER-coördinator.

Maandagmiddag 1 november: Buurderij van Dam in Wilnis
De melkveehouderij van de familie Van Dam wordt getransformeerd tot een ‘buurtboerderij’: de Buurderij van Dam. De Buurderij bestaat uit een kinderboerderij, natuurspeeltuin, sociale activiteiten, melkveebedrijf en een zorgboerderij. Het doel is om generaties te verbinden, ontmoetingen te stimuleren en de sociale cohesie te verbeteren.
De boerderij is echt een ontmoetingsplek: er is dagbesteding voor zorgvragers (medewerkers) én er wordt verbinding gemaakt met de mensen uit de buurt. Laagdrempeligheid en gastvrijheid zijn hierbij belangrijk, het is écht een plek voor en door de buurt. De Buurderij laat ook op een educatieve manier zien waar ons voedsel vandaan komt en wat hierbij komt kijken. Mensen kunnen door de week langskomen om de boerderij te bekijken, te werken in de moestuin, een kopje koffie te drinken, deel te nemen aan de sociale activiteiten en eventueel een handje te helpen op de boerderij. Dat is het motto van de Buurderij: iedereen is welkom, leuk dat je langskomt!
Tijdens de expeditie krijgen we een rondleiding over de Buurderij en gaan we in gesprek met initiatiefnemer Christel van Dam over dit bijzondere project. Ga je mee?

Datum:       Maandagmiddag 1 november 2021
Tijd:            16:00-17:30 uur (inloop vanaf 15:45 uur)
Locatie:     Wilnis (adres en meer informatie ontvang je bij aanmelding)
Wil je mee op deze expeditie? Meld je dan vóór 29 oktober aan via deze knop bij de LEADER-coördinator.