Opening REVU

Project Drieluik REVU geopend

Op zaterdag 28 augustus is het driedelige kunstwerk REVU geopend. Tijdens de Oogstdag die op Hoeve Groot Zandbrink (de thuisbasis van initiatiefnemer Vallei Horstee) werd het archeologisch kunstwerk onthuld. Via een zichtlijn in het landschap is dit monument verbonden met de voormalige Zandbrinkermolen, waarvan het silhouet is weergegeven op de voerfabriek. Kunstenaar André Pielage brengt met dit project de historie van de streek op een bijzondere wijze onder de aandacht.

Op de voerfabriek De Zandbrinkermolen is een 18 meter hoge spiegelende wand aangebracht. Hierop wordt de lucht weerspiegeld en is het silhouet van de historische molen zichtbaar. De laatste molen die op de plaats van de huidige voerfabriek stond, is in de oorlog in vlammen opgegaan. Het kunstwerk verwijst naar nog oudere tijden toen de molen het graan verwerkte van boeren in de omgeving.

Een kleine kilometer verderop aan de Postweg ligt Hoeve Groot Zandbrink, eigendom van Stichting de Boom en in beheer bij agrarische natuurvereniging Vallei Horstee. Tegenover deze monumentale boerderij ligt een klein raadselachtig heuveltje. Het is een door het Rijk beschermd archeologisch monument waarvan de oorsprong niet zeker is en waarover in de omgeving verschillende theorieën de ronde doen. Stichting de Boom en Vallei Horstee willen de mysterieuze plek beter bekend maken bij het publiek en hebben daarom kunstenaar Pielage gevraagd om hiervoor een ontwerp te maken. Het resultaat is een bescheiden kunstwerk op de heuvel: een spade met een kijker waardoor je de zichtlijn kunt zien in het landschap, die een verbinding legt met het silhouet van de molen in de verte.

Het monument bij Groot Zandbrink, het spiegelend kunstwerk op de voerfabriek en de zichtlijn hiertussen vormen ‘het Drieluik REVU’. Naast het kunstwerk, zijn er ook informatieborden gemaakt en vrijwilligers opgeleid die rondleidingen gaan geven en op die manier het verhaal van de streek zullen vertellen. Kijk hier voor meer info over het project.

Keuken van Utrecht maakte een mooie reportage van deze opening: