Nieuwjaarsborrel en brainstorm LEADER Utrecht Oost 16 januari 2023

LEADER Utrecht Oostondersteunt vernieuwende ideeën op het platteland met meedenkkracht en/of een financiële bijdrage. Er zijn in de afgelopen jaren al vele initiatieven door LEADER op weg geholpen. En LEADER gaat door! In de periode 2023 t/m 2027 komt er opnieuw subsidie vanuit de EU en de provincie Utrecht beschikbaar om lokale projecten te ondersteunen. Tijdens onze nieuwjaarsborrel bij de Zeepfabriek in Amersfoort blikten we terug en keken we vooruit, samen met oude bekenden uit het LEADER-netwerk en ook vele nieuwe gezichten.

  • Gerard van Santen opende als dagvoorzitter de bijeenkomst. Gerard is werkzaam bij Overmorgen (de organisatie waar we ook te gast waren), en heeft vanuit zijn vroegere functie als directeur van voormalig Gebiedscoöperatie O-gen nauwe banden met het LEADER-netwerk.
  • Vervolgens sprak LEADER-voorzitter Ruud van Bennekom mede namens Petra Doornenbal (voorzitter PG Vallei) een warm welkom uit en proostte met de aanwezigen op de behaalde resultaten, het nieuwe jaar en de nieuwe LEADER-periode.
  • LEADER-coördinator Maike van der Maat vertelde de aanwezigen wat LEADER nu precies is en doet, over het LEADER-programma in 2016-2022 en het nieuwe programma in 2023-2027. Ze toonde ook trots de nieuwe LEADER projectenkaart, waarin de resultaten en projecten te vinden zijn.
  • Daarna was het woord aan Ilse Draisma, Walter Jaaltink en Frank Stoter. Zij vertelden kort iets over hun LEADER-projecten: respectievelijk Van Koffiedik tot knolselderij, Lekker Landschap Kromme Rijn en Windwheeler.
  • Na een korte pauze gingen we vervolgens aan de slag met de brainstorm. Door middel van een cirkel met diverse taartpunten kon iedereen laten zien met welke thema’s hij/zij zich bezig houdt, wat men belangrijk vindt voor het Utrechtse platteland en waar LEADER zich op zou kunnen richten in de periode 2023-2027. Deze informatie benutten we bij de ontwikkeling van de nieuwe LOS (Lokale Ontwikkelingsstrategie): daarin beschrijven we welk soort projecten in de regio we vanuit LEADER willen ondersteunen en kan maken op subsidie. Vanuit LEADER hebben we Overmorgen gevraagd om samen met het gebied deze LOS te maken. Fiona van der Burgt en Flore Vesseur van Overmorgen namen enthousiast de leiding bij deze brainstorm en komen op een later moment nog bij ons terug met de resultaten hiervan.
  • We eindigden de middag met een gezellige netwerkborrel, waar nog vele onderlinge contacten gelegd zijn en ervaringen zijn uitgewisseld.

 

———————————————————————————————

Wil jij ook meedenken over de thema’s en speerpunten voor de nieuwe LEADER-periode? Dat kan nog steeds!
Kom naar een GEBIEDS-MEETUP op 24, 26 en 31 januari

Waar zou jij de komende jaren subsidie of ondersteuning van LEADER voor willen gebruiken om het platteland een fijne plek te laten zijn (en blijven!) om te wonen, werken en verblijven? Wat zou jij willen verbeteren of veranderen? Wat moet er dus absoluut in de nieuwe ontwikkelingsstrategie (LOS) worden opgenomen? 

Laat het ons weten tijdens de drie gebieds-meet ups die we in januari organiseren.  Tijdens een gebieds-meet up zijn we te gast bij een LEADER-project en krijgen we meer te horen en zien over dit project. Verder gaan we met elkaar in gesprek over de toekomst van het betreffende deelgebied waar we te gast zijn. Welke thema’s zijn hier het meest van belang voor LEADER? En vooral: welke thema’s zijn hier het meest van belang voor de toekomst? We hebben het hier over initiatieven in wording, initiatieven die al bestaan, hoe mensen betrokken willen en kunnen zijn én gaan dieper in op dat wat we al weten. 

  • Regio Vallei/ Veenendaal/ Rhenen: dinsdag 24 januari van 19.30 tot 21.30 uur. De Grebbelounge, Buursteeg 2 te Renswoude (project Merkversterking Grebbelinie)
  • Regio Heuvelrug / Kromme Rijn: donderdag 26 januari van 14.30 tot 16.30 uur. De Weide Blik, Langbroekerdijk 23 te Driebergen (project 1 Kilometer Dijk)
  • Regio Amersfoort/Eemland: dinsdag 31 januari van 19.30 tot 21.30 uur. Boerderij familie Kuijer, A.P. Hilhorstweg 5 te Soest (project Moestuin op de Soester Eng)

Lees hier meer over de Meet ups. Aanmelden kan via deze link.